Epidoottia prehniitissä

Epidoottia prehniitissä

Epidootti (engl.epidote) on yleensä vihreä ja yleinen metamorfisten kivien mineraali. Epidootti on hyvin yleinen myöskin Suomen maaperässä. Epidootti on väriltään eri sävyistä vihreää ja sillä on lasimainen kiilto. Joskus se voi olla myös ruskeaa ja jopa miltei mustaa. Epidootti esiintyy prismaattisina kiteinä, kuitumaisena tai massiivisena. Monesti myös jonkun toisen mineraalin yhteydessä kuten mm. prehniitin ja unakiitin kanssa. Epidootin nimesi vuonna 1801  Rene Just Haüy kreikan kielen sanan "epidosis" (engl.increase) mukaan.

Prehniitti (engl.prehnite) on suhteellisen hauras silikaattimineraali ja se kuuluu inosilikaattien ryhmään. Se on saanut nimensä hollantilaisen everstin ja mineraalikeräilijän Hendrik von Prehnin mukaan. Hän löysi mineraalin ensimmäisen kerran vuonna 1774 Etelä-Afrikan Hyväntoivon nimestä (Cape of Good Hope). Prehniitti on läpikuultavaa tai miltei läpinäkyvää, ja väriltään se on yleensä vaaleanvihreää, valkoista, harmaata tai kellertävää. Se esiintyy yleensä pallomaisina muodostumina (botryoidal), suurina massoina tai stalaktiitteina, harvoin kristallikiteisenä. Prehniittiä löytyy basalttisten kivien onkaloissa tai maaperän suonista.

Epidootti-prehniitti säteilee voimakkaasti muutoksen ja luovuuden energiaa. Se auttaa toteuttamaan unelmat ja tavoittelemaan onnellisuutta. Epidootti-prehniitti auttaa muuttamaan elämässämme ne alueet mihin emme ole tyytyväisiä. Se auttaa tieltä eksyneen takaisin raiteilleen.

Mohsin kovuus: 6-7

 

Kirjoittanut:@kivikuningatar (ig)