Valtamerijaspis

Valtamerijaspis

Valtamerijaspis (engl.ocean jasper, obicular jasper) on nimensä mukaisesti jaspiskiveä ja se on pääosin silikaatista koostuva kvartsin muunnos. Sen kellertävät ja ruskeat värisävyt johtuvat hematiitista ja götiitistä. Kivelle ominainen kuviointi on helposti tunnistettavissa; Siinä on aina nähtävissä ympyrämäisiä kuvioita/rinkuloita. Väriltään se voi olla tummanvihreää, ruosteenruskeaa, kellertävää tai jopa ihan vaaleaa, mutta siinä esiintyy aina sen tyypilliset pyörökuvioinnit. Kun Afrikan vanha manner hajosi, vulkaanista alkuperää olevat nesteet ja mineraalit imeytyivät liitukauden kalkkiperäisiin kerrostumiin ja antoivat syvänteestä löytyvälle Valtamerijaspikselle sen uniikit ja upeat värit ja kuvioinnit.

 

Valtamerijaspis on verrattain uusi kivi markkinoilla ja se tuli myyntiin Eurooppaan vasta 2000-luvun alussa. Alkuperäistä valtamerijaspista löydettiin vain Madagaskarilta ja tätä tyyppiä kutsutaan myös nimellä Kabamby jasper, löytöpaikkansa mukaan (älä sekoita kambaba jaspikseen). Alkuperäinen ja erittäin haluttu valtamerijaspis Madagaskarilta on jo louhittu kokonaan loppuun vuonna 2006. Nykyään samantyyppistä jaspista löytyy joistakin muista kohteista, mutta alkuperäistä valtamerijaspista hamstrataan nyt innokkaasti keräilijöiden keskuudessa. Se on erittäin haluttu ja suosittu korukivi.

 

Valtamerijaspis lisää innokkuutta ja uteliaisuutta. Se auttaa maadoittumaan ja palautumaan ja on erityisen hyvä huolikivi. Valtamerijaspis kannustaa emotionaaliseen tasapainoon ja auttaa eheytymään henkisesti voimakkaammaksi persoonaksi. Kivi voi auttaa fyysisellä tasolla vatsan ongelmiin.

 

Mohsin kovuus: 6.5-7

 

Kirjoittanut:@kivikuningatar (ig)